Home

Nieuws 194 x bekeken

Forse afname aantal salmonella-besmettingen in EU

Brussel – Het aantal infecties met salmonella is in de EU in 2009 met 17 procent gedaald ten opzichte van 2008.

Dat blijkt uit een analyse van de ontwikkelingen van zoönosen in de EU, uitgevoerd door de Europese voedselautoriteit Efsa. In 2009 werd bij 108.614 mensen een infectie met salmonella vastgesteld. Sinds 2005 neemt het aantal infecties met salmonella jaarlijks gemiddeld met 12 procent af.

In voedsel wordt salmonella vooral in pluimveevlees (8,7 procent besmet) en varkensvlees (0,7 procent besmet) aangetroffen. In groente, fruit of zuivel wordt de bacterie nauwelijks aangetroffen. Efsa constateert dat de maatregelen tegen salmonella in de veehouderij een positief effect hebben voor de volksgezondheid.

Campylobacter blijkt de meest voorkomende ziektekiem die van dieren op mensen over gaat. In 2009 raakten in de EU 198.252 mensen officieel besmet met campylobacter, dat is een toename van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Pluimveevlees veroorzaakte 20 tot 30 procent van de infecties. Uit onderzoek blijkt dat bij 31 procent van het onderzochte pluimveevlees campylobacter wordt aangetroffen.

Het aantal infecties met listeria is in 2009 met 19 procent toegenomen, naar 1.645 gevallen. Listeria is één van de gevaarlijkste voedsel-infecties: het kan dodelijk zijn. Listeria komt vooral voor in kaas, vis en vleesproducten.

E.coli neemt ook toe: in 2009 ware met 3.573 13 procent meer infecties dan in 2008. Bij vee komt E.coli vooral voor bij rundvee en schapen en geiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.