Home

Nieuws

Fokpaardenvereniging is vpb-plichtig

Een fokpaardenvereniging is belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Volgens de rechtbank Arnhem is er bij de vereniging sprake van een winststreven.

Kort samengevat is de uitspraak van rechtbank Arnhem de volgende:

Een vereniging stelt zich ten doel de bevordering van de fokkerij in Nederland van Nederlandse rijpaarden en rijpony's met Arabisch bloed en Anglo-Arabische volbloedpaarden. De vereniging beschikt over een gehuurde kantoorruimte, een gehuurde overdekte rijhal met tribune en bijbehorende buitenaccommodatie. Er zijn vier mensen in loondienst en de vereniging verricht haar activiteiten zowel voor leden als voor niet-leden. In geschil is of de vereniging in 2007 belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting.

De rechtbank te Arnhem oordeelt dat de vereniging belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting. Er is kennelijk een winststreven door na de goede resultaten van een aantal jaren de contributie of de prijzen niet te verlagen. Het maakt niet uit dat het opgebouwde vermogen ten doel heeft toekomstige investeringen te financieren of slechtere resultaten in de toekomst op te vangen. Ook wordt er ten onrechte aftrek van fictieve loonkosten voor haar vrijwilligers geclaimd. Bij de vereniging staat namelijk de behartiging van een sociaal belang niet op de voorgrond, omdat zij bijna uitsluitend diensten verleent aan individuele paardenhouders. De rechtbank verlaagt het tenslotte het belastbare bedrag. Dit is niet in geschil tussen de partijen.


Meer informatie: LJN: BQ0476, Rechtbank Arnhem , nummer AWB 10/931

Of registreer je om te kunnen reageren.