Home

Nieuws 223 x bekeken

Fiscale agenda dramatisch voor agrarische sector

Den Haag - Vanaf 2012 wil het ministerie van Financiën af van de zelfstandigenaftrek. Via een vaste basisaftrek moet dat uiteindelijk opgaan in een winstbox.

Dat blijkt uit de medio april gepresenteerde Fiscale agenda. Deze ingreep zal voor vele boerenbedrijven een enorme lastenverzwaring betekenen die kan oplopen tot vele duizenden euro’s per jaar. Volgens staatssecretaris Weekers bevorderen de huidige ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting de groei van een onderneming te weinig. Weekers wil zich daarom vooral richten op bedrijven die snel groeien qua omzet en winstgroei.

De omzetting van zelfstandigenaftrek in een vaste basisaftrek vanaf 2012 heeft meteen al grote gevolgen. De zelfstandigenaftrek kent voor dit jaar een maximum van € 11.607. Bij de vaste basisaftrek zal dat volgens het voorstel maximaal € 7.200 worden. Maar de voorwaarden voor de vaste basisaftrek zijn niet bekend. Mocht bijvoorbeeld de meewerkende vrouw niet meer in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek kan in het ergste geval de maximale aftrek van € 23.214 met meer de € 16.000 terugvallen op hooguit € 7.200.

De gevolgen van de winstbox zullen nog ingrijpender zijn. Volgens Jaap van der Meulen, directeur belastingadvies van Accon avm, is de kans groot dat deze de opzet van box 3 krijgt. "Dat betekent dat degenen met veel vermogen en weinig rendement ontzettend de klos zijn." In box 3 gaat men uit van 4 procent rendement op het vermogen, bij een belastingdruk van 30 procent wordt er dan 1,2 procent geheven over het vermogen. "Als je een bedrijf hebt met een werkelijke waarde van 5 miljoen euro dan betaal je alleen al  60.000 euro (1,2 procent over  5 miljoen euro, red.) aan belasting over je vermogen in die winstbox. Bij zulke heffingen houden we geen boer over, dat wordt een drama: , aldus Van der Meulen.

Of registreer je om te kunnen reageren.