Home

Nieuws

Fidin: Nederlandse veehouder geen recordgebruiker antibiotica

Den Haag – De Nederlandse veehouder is niet de grootste gebruik van antibiotica in Europa. Dat zegt de brancheorganisatie voor diergeneesmiddelenproducenten Fidin.

”De Nederlandse veehouderij is zeer intensief. Daardoor steekt Nederland in het landelijk gebruik boven dat van andere landen in Europa uit. In andere vee-intensieve gebieden in Europa worden echter meer antibiotica gebruikt dan in Nederland”, zegt Frederik Schutte van Fidin. ”Deze landen hebben een omvangrijke extensieve veehouderij, waardoor het totale verbruik per land minder lijkt”, legt Schutte uit.

Uit verkoopgegevens van bedrijven die actief zijn in de productie en handel in diergeneesmiddelen blijkt echter dat in delen van Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland meer antibiotica worden gebruikt in de intensieve veehouderij dan in Nederland. ”Deze gegevens zijn echter niet openbaar. Er worden alleen verkochte kilogrammen antibiotica in vergelijking tot de hoeveelheid geslacht gewicht per land gerapporteerd, waardoor Nederland, mede door een relatief grote export van levende dieren, negatief uit de bus komt”, zegt Björn Eussen van Fidin.

In Denemarken wordt minder antibioticum gebruikt dan in Nederland. ”De structuur van de veehouderij is daar heel anders dan in Nederland. Het gebied is minder dicht bevolkt en bedrijven zijn meer geïsoleerd, waardoor de risico’s op ziektes anders zijn. Daarnaast is het overheidstoezicht in Denemarken strenger dan in Nederland”, geeft Fidin aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.