Home

Nieuws 157 x bekeken

FAO: voedselprijzen dalen maar prijsniveau blijft relatief hoog

Rome - Voor het eerst in acht maanden is de voedselprijsindex van de FAO gedaald. In maart daalde de index met 2,9 procent tot 230 punten.

De wereldvoedselorganisatie van de VN waarschuwt echter voor optimisme: prijzen lagen in maart nog 37 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden, en meer “beweeglijke prijzen” lijken te gloren aan de horizon.

David Hallam van de FAO-divisie voor handel en markt vindt het nog te vroeg om te spreken van een ommekeer. Prijzen kunnen deze maand goed weer stijgen. “Maar de daling biedt wel enig respijt”, aldus Hallam, wijzend op landen waar mensen nauwelijks tot niet hoge voedselprijzen kunnen betalen.

“We moeten de zaaicijfers de komende paar weken eerst zien om een goed beeld te krijgen van toekomstige productieniveaus. Maar lage voorraden, de gevolgen van de Arabische crises voor de olieprijs en het natuurgeweld en de nucleaire ramp in Japan zorgen vermoedelijk voor onzekerheid en dus beweeglijke prijzen, aldus Hallam.

Graanprijzen liggen nog steeds op een buitengewoon hoog niveau. De index voor granen daalde 2,6 procent, maar de prijzen zijn op jaarbasis nog altijd 60 procent gestegen. De suikerprijs is op maandbasis 10 procent gedaald maar ligt ook nog 40 procent hoger dan een jaar geleden. De prijzen voor oliën en vetten daalden op maandbasis 7 procent.

De vleesprijs bleef vrijwel gelijk, terwijl de zuivelprijs 1,9 procent steeg. De vleesprijs is 16,5 procent hoger dan in maart 2010. Zuivel kost daarmee nog altijd 37 procent meer dan een jaar geleden. De zuivelprijs is in de laatste 8 maanden nu zeven keer gestegen en één maal gelijk gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.