Home

Nieuws 285 x bekeken 1 reactie

Extra organische stof verbetert bodemweerbaarheid

Lisse - Extra organische stof in de vorm van compost leidt tot verbetering van de bodemweerbaarheid tegen ziektes als Pythium (wortelrot) en de bodemschimmel Rhizoctonia solani. Dit kan leiden tot een reductie van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Dat wordt het project GoeddoorGrond, waarin bloembollentelers op Noord-Hollandse zandgrond inzoomen op bodemmanagement, geconcludeerd na het eerste teeltjaar.

Het effect van de organische stof verschilt per ziekteverwekker. Het is opmerkelijk dat al na het eerste teeltseizoen effecten worden waargenomen, zeker gezien de aanzienlijke variatie in toepassing tussen de bedrijven. Voortzetting van het project moet uitwijzen of de verbetering van de bodemweerbaarheid doorzet bij structurele toediening van organische stof en of dit daadwerkelijk leidt tot verminderde afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Pythium veroozaakt veel opbrengstderving in hyacinten, die veel telers in hun bouwplan hebben opgenomen.

Stichting Duurzaam Bodemleven is initiatiefnemer van het project GoeddoorGrond. In dit project werken tien bloembollentelers, PPO-bloembollen, Projecten LTO Noord, KAVB, Dacom en DLV Plant samen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Alberto van't Schip

    Hola Petra,
    De bodem wordt niet weerbaarder met alleen organische stof maar wel met Micro-organismen die in de compost zitten.Als je interesse hebt neem dan contact met me op:alberdaute@hotmail.com.Ik ben al 10 jaar bezig met compost en kan je verzekeren dat er in de grond géén pathogene schimmel of bacterie overblyft maar wél totaal gezonde planten.Gegarandeerd.Alberto.

Of registreer je om te kunnen reageren.