Home

Nieuws 247 x bekeken

Exportwaarde bloemen en planten in maart gedaald

Aalsmeer - De exportwaarde van bloemen en planten is na twee maanden van onstuimige groei in maart 12 procent gedaald tot 543 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie HBAG. Over het eerste kwartaal boekt de sector nu in vergelijking met vorig jaar nog maar een plus van 5 procent. Bloemenveiling FloraHolland waarschuwde eerder voor teveel optimisme.

De export is volgens HBAG deels gedaald door een afnemende vraag uit Zuid-Europa. De Duitse, Britse en Belgische markt is stabiel, terwijl de afzet in Midden-Europa nog altijd toeneemt. Dat de groei in Noordwest-Europa niet doorzette is volgens HBAG vooral te verklaren door relatief warm weer.

HBAG tekent bij de cijfers aan dat maart 2010 met een groei van 22 procent een extreem sterke verkoopmaand was. Dat kwam door de IJslandse aswolk die import uit Afrika en Zuid-Amerika bemoeilijkte, met hogere prijzen in Europa tot gevolg. Bloemenveiling FloraHolland gaat voor heel 2011 uit van een vergelijkbare omzet als 2010.

Tot en met maart valt op dat de markt voor tuinplanten zich beter ontwikkelt dan de markt voor snijbloemen. Over het hele seizoen kan nog niet echt een oordeel worden geveld omdat mogelijk door het warme weer het tuinseizoen voor consumenten wat eerder is gestart.

Over het eerste kwartaal valt op dat de omzet op Duitsland 3 procent is gestegen tot 460 miljoen euro. De tweede en derde markten, Duitsland en Frankrijk, noteren een plus van respectievelijk 4 en 7 procent. Opvallend is ook dat de omzet op Rusland 34 procent is gestegen tot 672 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.