Home

Nieuws 196 x bekeken

'Europees voorstel tegen speculatie afgerond'

Brussel - Europese handelaren in grondstoffen moeten al snel aangeven of ze commercieel handelen, of daadwerkelijk de grondstof willen gebruiken.

Commerciële handelaren mogen in de toekomst nog maar beperkt posities op de termijnmarkten innemen. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen bij de Europese Commissie. Een voorstel hiertoe, volgens Reuters vooral een "Frans product", zou zaterdag worden voorgelegd aan de Europese raad van ministers van financiën.

Woordvoerders van de Europese Commissie bevestigen het bestaan van een dergelijk voorstel niet. In het voorstel zou ook afspraken staan over hoe de transparantie van markten te vergroten. Nu nog behandelen volgens critici veel landen de graanvoorraden en olievoorraad als staatsgeheim en gaan handelaren af op incomplete ramingen van diverse organisaties. Het voorstel zou als basis kunnen dienen bij onderhandelingen binnen het overleg van de 20 machtigste economieën, de G20.

In de VS bestaan reeds beperkende maatregelen voor commerciële handelaren. De termijnmarkt in Chicago, voor de landbouw de belangrijkste markt ter wereld, rapporteert reeds hoeveel "speculatief kapitaal" de ronde doet op de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.