Home

Nieuws

Europees onderzoek plagen voorlopig van de baan

Almería – Een ambitieus Europees driejarig onderzoek naar biologische bestrijding van plagen gaat voorlopig niet door.

De Europese Unie heeft een aanvraag voor bestrijding van tuta absoluta, roestmijt en spint niet toegekend. Bij het project zijn negen onderzoeksinstellingen betrokken, waaronder WUR Glastuinbouw.

Het project is een initiatief van Jan van der Blom, verantwoordelijk voor biologische bestrijding bij de Spaanse coöperatie Coexphal. Belangrijke aanleiding is tuta absolute, de mineermoet die stormachtig Europa heeft veroverd de laatste jaren. Dat leidde ertoe dat de tomatenexport uit Europa naar de Verenigde Staten werd stilgelegd.

Nu de Europese Unie het voorstel niet heeft toegekend zal het onderzoek er voorlopig niet komen, denkt Van der Blom. ”We kunnen pas volgend jaar december een nieuwe aanvraag doen. We zullen verder gaan om het plan te verbeteren en opnieuw in te voeren.”

Nederland en België probeerden beide de export van tomaten naar de VS te herstellen door pestfree area’s in te stellen, gebieden waar de mot niet mag voorkomen. In Nederland werd vorig jaar al bekend dat het niet haalbaar is. Ook België heeft nu besloten dat instelling van zo’n gebied te duur is en dat risico’s op vondst van zo’n mot te groot is. Individuele bedrijven als Lans tomaten voeren nog wel uit.

De Spaanse tuinbouw heeft de plaag tuta absoluta ondertussen in de hand, weet Van der Blom. Landen als Turkije en Marokko zagen juist in 2010 een forse uitbraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.