Home

Nieuws 406 x bekeken

Ethanolfabriek Abengoa voor het eerst op volle capaciteit

Rotterdam – Voor het eerst sinds oktober 2010 kan de Rotterdamse ethanolfabriek van het Spaanse Abengoa weer op volle capaciteit draaien.

Hoewel de maisprijs fors is gestegen, blijft Abengoa vooralsnog mais en niet tarwe als grondstof gebruiken. Doordat de olieprijs hoog is, blijft bijmengen aantrekkelijk en loopt de ethanolmarkt goed. Dat zegt verkoopmanager Mike Harmsen.

De fabriek op 12 oktober tijdelijk stil te liggen vanwege een brand in de droogruimtes. De stroom viel even weg waardoor de warmte toenam. De havenautoriteit verplichtte Abengoa de procedures en veiligheid van machines te onderzoeken waardoor daarna lange tijd niet op volle kracht kon worden geproduceerd.

”Het proces van kinderziekten ligt achter ons”, aldus Harmsen, die tijdelijk de taken van de vertrokken Bas-Jan Remijn invult. De fabriek heeft inmiddels zelfs alweer een reguliere onderhoudsbeurt gehad.

Bij volle benutting neemt de fabriek 1,2 miljoen ton graan af op jaarbasis. De fabriek kan zowel mais als tarwe worden gebruikt. Waar eerder sprake was van een switch van tarwe naar mais, wordt voorlopig mais nog aangehouden als grondstof. ”We maken voortdurend de rekensom. Mais is laatst gestegen tot het hoogste prijsniveau ooit. Als het nieuwe oogstseizoen daar is, maakt Abengoa opnieuw de afweging.”

Over de status van de levering van CO2 aan glastuinders in Westland kon Harmsen niet direct commentaar leveren. Abengoa geldt als de grootste Europese producent van biobrandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.