Home

Nieuws 145 x bekeken

Engeland krijgt apart orgaan diergezondheid

Londen – Het Engelse plattelandsministerie Defra gaat een apart orgaan voor diergezondheid en -welzijn instellen. Daarin krijgen ook vertegenwoordigers van boerenorganisaties en van veeartsen zitting. De Animal Health and Welfare Board moet Defra zelf adviseren over aangelegenheden op dit terrein.

De door staatssecretaris Jim Paice van landbouw aangekondigde Board volgt na een jarenlange discussie over de al dan niet gedeeltelijke verzelfstandiging van de zorg voor en het toezicht op diergezondheid en –welzijn. Die discussie is vooral op gang gekomen na de MKZ-uitbraak van 2001 die de overheid vele miljarden heeft gekost. De vorige regering wilde daarom tegelijkertijd invoeren dat veehouders zelf althans een deel van de kosten zouden meebetalen maar Paice wil daarover nu eerst een advies van de Board zelf afwachten.

Volgens de bewindsman ’is dit een heel nieuwe manier van werken’. ”Dit vervangt de oude methode waarbij mensen die het meest getroffen werden door besluiten ver van de besluitvorming zelf werden gehouden.” Het orgaan krijgt twaalf leden waarvan vijf van Defra zelf. De National Farmers Union is slechts ’voorzichtig tevreden’ met de aankondiging. De boerenbond denkt dat veel zal afhangen van de kwaliteit van de leden en waarschuwt dat de Board niet mag dienen om ’slechte besluiten een legitieme basis te geven.’ Ook andere boerenorganisaties staan wel achter het idee maar willen verder eerst afwachten hoe de praktijk zal verlopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.