Home

Nieuws 252 x bekeken

Energiezuinig paprikatelen

Bleiswijk - In een proef op het Improvement Centre in Bleiswijk wordt geprobeerd om met slechts 28m3 gas paprika’s te telen, met een aangepaste schermstrategie en gebruik van een groeibuis.

In de proef is al 1.789 uur geschermd (tot en met week 14), terwijl bij vergelijkbare teelten in de praktijk gemiddeld 1.562 schermuren geregistreerd werden. Op een door LTO Groeiservice georganiseerde paprika-bijeenkomst werd gisterenmiddag de proefkas bezocht.

Teeltadviseur Geert Sweere legde uit hoe met een tweede scherm met open structuur wordt geprobeerd om langer te kunnen schermen in periodes met een hoge luchtvochtigheid. Verder moet dit doek de gewas- en vruchtkwaliteit in de zomer verbeteren, doordat het instraling diffuus maakt en deels tegen houdt, waarbij de temperatuur dankzij de open schermstructuur niet ineens oploopt.

De groeibuis brengt warmte direct op de plaats in het gewas waar dit nodig is, wat energie bespaart ten opzichte van verwarming met alleen maar de buisrail. Ook verbetert het de kwaliteit ten opzichte van verwarming onderaf, in periodes dat verhoging van de worteltemperatuur ongunstig is.

Er worden drie stengeldichtheden naast elkaar getest. Tot begin week 15 gaf 5,5 stengels per vierkante meter tot nu toe de hoogste opbrengst van 1,69 kilo per vierkante meter, maar wel met het laagste gemiddeld vruchtgewicht (202 gram). De hoogste dichtheid (6,5 stengels/m2) gaf in diezelfde periode 0,92 kilo, met 216 gram vruchtgewicht. De planten op 6 stengels per vierkante meter gaven 212 gram zware vruchten en 1,17 kilo opbrengst.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.