Home

Nieuws

Eerste dierenagenten in oktober de straat op

Den Haag – De eerste 125 dierenpolitie-agenten gaan in oktober aan dat slag. Volgende maand start hun opleiding, zo melden minister Ivo Opstelten (V&J) en staatssecretaris Henk Bleker (ELI) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tegelijk met hun aantreden komt er een apart alarmnummer voor het melden van dierenmishandeling en –verwaarlozing, namelijk 1-4-4. Tevens gaat justitie zwaardere straffen eisen tegen mensen die zich schuldig maken aan mishandeling van dieren.

Het aantal dierenpolitie-agenten wordt jaarlijks met 125 uitgebreid tot het in het regeerakkoord afgesproken aantal van 500 is bereikt. Zij worden geworven uit de reguliere politie en krijgen voor hun nieuwe taken een opleiding. De agenten behouden hun oorspronkelijke bevoegdheden.

Bij spoedeisende meldingen mag de dierenpolitie onmiddellijk actie ondernemen. In geval van minder urgente zaken beoordelen de agenten of de zaak overgedragen kan worden aan andere diensten zoals de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

In een debat met de Tweede Kamer zei Bleker donderdag dat hij een deel van de capaciteit van de dierenpolitie ook wil inzetten als zogeheten vliegende brigades voor controles op diertransporten, in samenwerking met de VWA. De dierenpolitie is een lang gekoesterde wens van Kamerlid Dion Graus (PVV).

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.