Home

Nieuws 215 x bekeken

Eerder vaccinatie blauwtong

Straatsburg – Het Europees Parlement (EP) wil dat ook in gebieden die vrij van blauwtong zijn preventief tegen dit virus kan worden gevaccineerd.

Een voorstel daartoe van de Europese Commissie is donderdagmiddag met een zeer ruime meerderheid aangenomen. Op basis van de huidige regelgeving mag er alleen worden gevaccineerd in regio’s die officieel besmet zijn verklaard en waar handelsbeperkende maatregelen gelden. Toen dit voorschrift ruim tien jaar geleden werd opgesteld, bestond nog de vrees dat vaccinatie met zogeheten ’levende verzwakte vaccins’ kon leiden tot verspreiding van het virus.

”Maar sindsdien heeft de wetenschap een reuzensprong gemaakt”, zei de EP-rapporteur Janusz Wojciechowski tijdens het debat. ”Met nieuwe, geïnactiveerde vaccins is het risico van overdracht kleiner geworden.”

Het Parlement hoopt dat het Commissievoorstel snel van kracht wordt zodat nog deze zomer massaal kan worden gevaccineerd. Daarvoor is wel nog instemming van de lidstaten nodig.
Nederland is voorstander van het plan. Een woordvoerder van staatssecretaris Bleker (ELI) wijst erop dat het daarmee mogelijk wordt om, als in omringende landen blauwtong uitbreekt, preventief te vaccineren.

Op dit moment is Nederland nog niet officieel vrij van blauwtong. Of een verklaring daartoe wordt aangevraagd, besluit Bleker in mei. De vaccinatiecampagne geschiedt dit jaar, net als voorgaande jaren, op vrijwillige basis.

Of registreer je om te kunnen reageren.