Home

Nieuws

Eenderde vermeerderaars voelt voor afzet via coöperatie

Doetinchem - Dertig procent van de vermeerderaars in de varkenshouderij ziet wat in de afzet van hun biggen via een coöperatie naar Duits model. Ruim eenderde voelt daar absoluut niets voor.

Zij willen de verkoop per se zelf doen. Bijna een kwart geeft aan dat zij geen interesse hebben in afzet naar Duits model.

Dat blijkt uit een enquête van Boerderij onder een lezerspanel van enkele tientallen vermeerderaars.

De 25 procent die niet voelt voor de afzet via een coöperatie, vindt dat die nooit de beste prijs zal proberen te halen.

Op de vraag hoe zij onderhandelen over de prijs, antwoordde ruim een kwart van de ondervraagden dat zij een prijsafspraak voor een maandelijkse periode maken. Een kleine 10 procent maakt prijsafspraken voor een half jaar en ruim 35 procent voor een periode van een jaar.

Opvallend is dat 15 procent niet onderhandelt over de prijs, maar er op vertrouwt dat de handelaar de beste prijs uit het vuur sleept.

Ruim 20 procent van de ondervraagden verhandelt de biggen op basis van de noetring van Vleuten. De notering van Vion en de NVV biggenprijs scoorden beiden 18 procent. De notering van Niedersachsen en DPP werd door 12 procent gebruikt als basis voor de opbrengstprijs.
Op de vraag via wie de vermeerderaar zijn biggen verhandelt, zijn de percentages te klein om betrouwbaar te zijn. De meeste vermeerderaars gaven aan de biggen aan een of meerdere handelaren te verkopen.

Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.