Home

Nieuws 700 x bekeken

EU exporteert meer pluimveevlees

Brussel – De Europese export van pluimveevlees over de maanden januari en februari naar derde landen is fors hoger dan over de zelfde periode vorig jaar. De EU exporteerde 42,4 procent meer vlees. Dat blijkt uit gegevens die de Europese Unie bekend heeft gemaakt.

In totaal exporteerde de EU in de eerste twee maanden van dit jaar 201.839 ton pluimveevlees naar derde landen. De grootste afnemer is Hong Kong. Hong Kong importeerde 32.875 ton pluimveevlees, 16,3 procent van de totale hoeveelheid. De op een na grootste afnemer is Saoedi-Arabië. Het land voerde 21.854 ton pluimveevlees uit de EU in.

De EU importeerde 91.388 ton pluimveevlees uit Brazilië in de eerste twee maanden. Dat is 3 procent minder dan een jaar eerder. De import uit Thailand groeide met 12 procent naar 27.236 ton. In totaal importeerde de EU over de eerste twee maanden 131.157 ton pluimveevlees uit derde landen. Er resteert dus een exportsaldo van 70.682 ton. Dat saldo heeft szeker gunstig gewerkt voor de prijsvorming in de EU.

De eerste maanden zijn voor de Nederlandse pluimveevleessector qua prijsvorming redelijk goed verlopen. De basiscontractprijs voor vleeskuikens was in de eerste maanden van dit jaar vrij stabiel. In Nederland heeft de sector weinig last gehad van de Duitse dioxinecrisis. In maart en april is de bcp gestegen van 78 cent naar 81 cent. De prijzen voor vrije kuikens zijn gestegen van 88 tot 90 cent begin dit jaar naar 97 tot 99 cent nu. De huidige prijzen zijn echter nog niet voldoende om de gestegen kostprijs als gevolg van de hoge voerkosten te vergoeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.