Home

Nieuws 185 x bekeken

EU benoemt zwaktes in Marokkaans residubeleid

Brussel - Marokkaans residu-onderzoek op groente en fruit moet op enkele punten verbeteren. Die aanbeveling doet de Europese Commissie na een bezoek aan Marokkaanse bedrijven eerder dit jaar.

Daarbij constateert de commissie dat de Marokkaanse teelt vordering maakt in het gebruik van geïntegreerde teelt. Circa 70 procent van de tomaten wordt geteeld volgens die teeltwijze.

Marokkaanse regels voor transport van monsters moeten aangescherpt worden, zo blijkt uit een aanbeveling van de commissie. Monsters worden nu te vaak ongekoeld vervoerd naar laboratoria. Ook zouden de laboratoria hun analyses moeten verbreden om de effectiviteit van de controles te verbeteren. Ook moet de Marokkaanse overheid ervoor zorgen dat de bestaande labs allemaal over de juiste accreditatie beschikken. Nu heeft een deel van de controle-instituten de verplichte ISO-papieren, blijkt uit de rapport van de commissie.

De commissie constateert dat relatief veel mis is in de productie en handel van mint naar de Europese Unie. Op last van de commissie heeft de Marokkaanse overheid een pakstation de exportvergunning ontnomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.