Home

Nieuws

EP blijft bij verplicht herkomstetiket

Brussel – Het Europees Parlement wil ondanks protest van de voedingsmiddelensector toch een verplichte herkomstetikettering voor vlees, zuivel, groente en fruit. Dat bleek dinsdag tijdens een stemming in de milieucommissie.

Op dit moment hoeft het land van herkomst alleen op het etiket te worden vermeld als consumenten bij weglating kunnen worden misleid. Volgens het voorstel dat nu is aangenomen, wordt dit in alle gevallen verplicht, ook wanneer er sprake is van samengestelde producten zoals salades of kant-en-klaar-maaltijden.

Eerder hadden 23 Nederlandse branche-organisaties, van LTO tot FNLI, een brandbrief aan het Europees Parlement gestuurd over deze kwestie. Zij vrezen torenhoge kosten. Volgens de voedingsmiddelensector zegt het land van herkomst niets over de kwaliteit van het product en is de consument er bovendien niet in geïnteresseerd.

Of deze etikettering uiteindelijk echt verplicht zal worden, hangt af van de onderhandelingen met de lidstaten. Samen met Nederland zijn de meeste Noord-Europese landen tegen, terwijl de mediterrane lidstaten juist voor het voorstel zijn. Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy (D66), zelf tegen de verplichte herkomstetiketten, vermoedt dat het plan in die strijd zal sneuvelen.

Behalve de plaats van herkomst vindt het Europees Parlement dat de voedingswaarde van producten verplicht op het etiket moet worden geplaatst. Bij vlees en vis moet ook de datum van invriezen komen te staan. Op voorstel van Gerbrandy dient daarnaast in het geval van ritueel geslacht vlees van het etiket te blijken of dit onverdoofd dan wel verdoofd is gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.