Home

Nieuws 761 x bekeken

ELI verbiedt gebruik neo-nicotinoïden

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker gaat drie toepassingen van neo-nicotinoïden verbieden als er geen mitigerende maatregelen, zoals driftreductie, zijn.

Dat zei hij tijdens een spoeddebat over bijensterfte. Het gaat om de toepassing van de middelen in de boomkwekerij, in de teelt van appels en peren en voor buitentoepassingen van particulieren. Bleker heeft het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen gevraagd nog deze week aan te geven of er mitigerende maatregelen mogelijk zijn. "Als dat niet zo blijkt te zijn verbied ik het gebruik van deze middelen per direct."

Bleker baseert zich op de eerste resultaten van de herbeoordeling van de middelen door het CTGB. "Ik ben zeer boos dat de herbeoordeling van de middelen door het CTGB niet op korte termijn lukt. Dat heb ik het CTGB ook laten weten." Op basis van de voorlopige eerste resultaten stelt ELI een voorlopig verbod in. Dezelfde maatregel geldt als ook bij andere stoffen uit eerste verkenningen blijkt dat er risico’s zijn voor bijen.

SP-kamerlid Hans van Gerven was niet tevreden met de maatregelen van Bleker. Hij pleit voor een moratorium voor alle middelen die mogelijk schadelijk zijn voor bijen.

De Partij voor de Dieren vroeg in de motie om nieuw onderzoek naar de effecten van neo-nicotoïden op alle insecten. Samen met CDA diende de partij ook een motie in voor het behoud van de insectenmonitoring van Alterra. Dat wordt vanwege bezuinigingen gestopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.