Home

Nieuws 197 x bekeken

'Duur voedsel duwt miljoenen onder armoedegrens'

Washington – Als voedselprijzen wereldwijd nog 10 procent stijgen, groeit het aantal mensen dat in extreme armoede leeft met 10 miljoen. Dat schrijft de Wereldbank in een toelichting op de voedselprijsindex.

Wanneer prijzen 30 procent stijgen, neemt het aantal extreem armen toe met 34 procent. Volgens de voedselprijsindex van de Wereldbank liggen prijzen voor voedsel nu 36 procent boven het niveau van vorig jaar. Sinds juni 2010 zijn volgens de kredietverschaffer voor ontwikkelingslanden al 44 miljoen mensen extra de extreme armoede ingeduwd door de stijging van voedselprijzen.

”We moeten de armen die het grootste deel van hun inkomen uitgeven aan voedsel beschermen”, aldus directeur Peter Zoellick. Burgers in arme landen kunnen nu vaak minder veel of kwalitatief minder voedsel kopen. Boeren in arme landen profiteren nauwelijks van de hoge prijzen omdat ze deze in veel gevallen niet kunnen afzetten op de wereldmarkt.

De Wereldbank zegt diverse projecten op te zetten om de voedselproductie op te voeren, de verdeling van voedsel te verbeteren en markten te ontsluiten voor boeren. Het Global Food Crisis Response Program helpt volgens de Wereldbank circa 40 miljoen mensen met een budget van 1 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.