Home

Nieuws 166 x bekeken

Duitsland stevent af op Groene bondskanselier

Berlijn – Duitsland zou een bondskanselier van de Groenen krijgen als er nu parlementsverkiezingen waren. De Groenen hebben momenteel een recordaanhang van 28 procent in het land. Dat is 7 procentpunt meer dan een peiling vorige week, zo blijkt uit een enquête die woensdag is bekendgemaakt.

De Groenen zouden dan waarschijnlijk samen regeren met de sociaaldemocratische SPD. Die partij scoort 23 procent. De twee partijen werken al samen in enkele deelstaten.

De CDU van Angela Merkel en coalitiepartner FDP lijden dramatische verliezen. De CDU/CSU zakt naar 30 procent. De liberale FDP krijgt nog slechts 3 procent van de stemmen. Dat is onder de kiesdrempel en de FDP verdwijnt dan uit het parlement. De partij Die Linke stijgt naar 9 procent.

De Groenen kwamen vorige week al zeer sterk uit de bus bij verkiezingen in de deelstaat Baden-Württemberg. De partij gaat daar de premier leveren, Winfried Kretschmann. De Groenen zagen hun aanhang groeien door het ongeluk in de kerncentrale in Japan. Kernenergie ligt heel gevoelig in Duitsland. De Groenen zijn van oudsher tegen kernenergie.

Onderzoeksbureau Forsa ondervroeg een representatieve groep van 2505 Duitsers van 28 maart tot en met 1 april, in opdracht van Stern en RTL. De foutenmarge is 2,5 procent.

De Duitse verkiezingen zijn in 2013. Voor die tijd hopen de Duitse liberalen hun slechte score om te buigen door een leiderswisseling. Het partijbestuur heeft voorgesteld dat Philipp Rösler, die in Vietnam is geboren, de impopulaire Guido Westerwelle zal opvolgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.