Home

Nieuws

Duitse slachtzeugenmarkt zaak van handvol specialisten

Damme – Het overgrote deel (90 procent) van de Duitse slachtzeugenmarkt is in handen van maar vijf bedrijven. Tönnies bezet daarbij onbetwist de eerste plaats met een aandeel van krap 44 procent.

Dat blijkt uit het onderzoek van varkenshoudersorganisatie ISN naar deze markt. Het marktaandeel van Tönnies komt er voor wat betreft 2010 op neer dat het concern bijna 487.000 zeugen aan de haak bracht.

Westfleisch neemt de tweede plaats in met een aandeel van 16,5 procent ofwel 182.000 zeugen. Slachterijbedrijf Tummel heeft een aandeel van slechts krap 3 procent (32.000 zeugen) en is daarmee goed voor een zevende plaats. Juist de positie van dit bedrijf, dat overgenomen wordt door marktleider Tönnies, was de reden voor de ISN-analyse.

Tummel slacht echter feitelijk nog meer zeugen, maar doet dat in opdracht van Westfleisch. Hoeveel van de 182.000 aan laatstgenoemd bedrijf toegerekende zeugen in de praktijk bij Tummel aan de haak komen vermeldt de ISN niet. Wel is volgens de bond duidelijk dat de slachtzeugenmarkt een zaak is van een handjevol specialisten en nog sterker geconcentreerd is dan de vleesvarkensmarkt. Hier hebben de vijf grootste verwerkers een aandeel van 61 procent.

Vion, dat op de vleesvarkensmarkt in Duitsland de tweede plaats bezet, neemt op de slachtzeugenmarkt de achtste plaats met een aandeel van ruim 2 procent (25.000 zeugen in 2010).

Of registreer je om te kunnen reageren.