Home

Nieuws

Drie bedrijvencombinaties beloond met 550.000 euro

Moerdijk – Staatssecretaris Henk Bleker heeft drie ondernemerscombinaties beloond met de zogenoemde SBIR-prijs voor de ontwikkeling van integraal duurzame stallen.

De prijs bestaat uit maximaal 550.000 euro per bedrijf en is bestemd voor onderzoek en doorontwikkeling van hun ideeën. De prijs komt voort uit het Small Business Innovation Research-programma (SBIR) voor duurzame stallen.

De drie aanmoedigingsprijzen worden uitgereikt aan de ontwikkelaars van het Varkenspension, het Starplus-concept voor varkens, en de integraal duurzame vrijloopstal voor koeien.

Het varkenspension is ontwikkeld door een consortium bestaand uit varkenshoudster Marijke Nooijen, Vereijken stalinrichting, Nedap-Agri, Inno+ en ZLTO. Het varkenspension gaat uit van de behoeften van het varken en de wensen van de maatschappij. Enkele kenmerken van de stal zijn poliklinische kraamhokken, het varkenstoilet met scheiding van mest en urine bij de bron, een geavanceerde klimaatsturing en geen uitstoot van schadelijke gassen.

Het Starplus concept voor varkens is ontwikkeld door een consortium van mestvergistingsspecialist HoSt, Mestbandenspecialist Kempfarm, Wopereis staalbouw, Wageningen UR en varkensinnovatiecentrum Sterksel. Het systeem is een combinatie van gebruik van een mestband, een microvergister en een nieuw stalontwerp. De hokken bestaan uit een ruimte om te wroeten met wroetmateriaal, er komt daglicht in de stal. De vaste mest wordt afgevoerd naar een vergister en benut voor duurzame energie. De warmte wordt gebruikt als verwarming bij de jonge biggen en voor de opwerking van de urine tot kunstmest.

De duurzame vrijloopstal voor koeien is ontwikkeld door Klaverhof VOF, Den Ouden Groep en V-stal (onderdeel van Booghal BV). De duurzame stal bestaat uit een bodem van gedroogde mest en een overkapping van ventilerende folie. De koeien lopen vrij rond en worden gemolken met robots. Onderzoek moet uitwijzen welke maatregelen nodig zijn om de ammoniakuitstoot uit de stalbodem te verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.