Home

Nieuws 277 x bekeken

Dierenartsen willen snel norm voor voorschrijven wormmiddelen

Utrecht - Dierenartsenorganisatie KNMvD vraagt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw snel meer duidelijkheid te geven over de normen bij het voorschrijven van diergeneesmiddelen die alleen op recept mogen worden gekocht (URA).

Dat zegt de KNMvD in reactie op het onderzoek van bureau Berenschot, dat de invoering van de receptplicht voor onder andere ontwormmiddelen evalueerde. Na invoering van de receptplicht voor bepaalde diergeneesmiddelen ontstonden praktijken die volgens de KNMvD niet voldoen aan de doelstelling van de URA-richtlijn. Zo werden er via internet ontwormmiddelen en recepten verstrekt en verkochten handelaren middelen aan veehouders met de mededeling dat het recept later wel zou volgen. Dit komt niet overeen met de doelstelling om nauwkeuriger om te gaan met de middelen om bijvoorbeeld resistentie te voorkomen.

De KNMvD heeft bij de invoering van URA-richtlijn in 2008 een richtlijn opgesteld voor dierenartsen wanneer ze een middel mogen voorschrijven, maar dit is niet bindend voor alle dierenartsen. De KNMvD pleit nu voor een bindende richtlijn. Daarnaast wil de KNMvD dat er meer nadruk komt op handhaving van de receptplicht. Ook pleit de organisatie voor een beter informatie voor paardenhouders over het belang van de receptplicht en de rol van de dierenarts. De KNMvD staat hiermee achter de adviesen van bureau Berenschot.

In juni zal het tuchtrecht uitspraak doen over onder ander het voorschrijven en verkopen van diergeneesmiddelen via internet.

Of registreer je om te kunnen reageren.