Home

Nieuws 407 x bekeken

De Valk Wekerom boekt resultaat van 693.000 euro

Lunteren – Coöperatie De Valk Wekerom in Lunteren heeft het boekjaar afgesloten met een bedrijfsresultaat van 693.000 euro. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. In totaal keert De Valk wekerom 650.000 euro uit aan de leden. Dit komt neer op € 3,50 per ton mengvoeder.

Een deel van de ledenkorting is al eerder uitgekeerd aan de leden in verband met de slechte verdiensten in de varkens- en pluimveehouderij als gevolg van de Duitse dioxinecrisis. Het resultaat is iets lager dan vorig jaar. Directeur Bart Eggink: ”We hebben scherper gedraaid en de winst zo laag mogelijk gehouden ten behoeve van de leden.”

Het bedrijfsresultaat voor belastingen (inclusief deelnemingen) kwam uit op 1,8 miljoen euro. Het netto resultaat bedroeg 1,7 miljoen euro. Het eigen vermogen van De Valk Wekerom steeg van 13,4 naar 14,5 miljoen euro.

De coöperatie zette 260.000 ton mengvoer af bij een totale omzet van 68 miljoen euro. De voerafzet is 2,7 procent lager dan vorig jaar. Volgens Eggink is er vooral in de varkenshouderij afzet verloren gegaan. ”In de pluimveevoeders plussen we ondanks een moeilijke situatie in de eendenhouderij en de afzet van rundveevoeders is stabiel.” Eggink verwacht dat er sprake is van een tijdelijke dip in de afzet

De Valk Wekerom kocht onlangs een mengvoerfabriek in Meppel compleet met opslag en overslagmogelijkheden. De fabriek is volgens Eggink vooral ook bedoeld om de vol zittende fabriek in Lunteren te kunnen ontlasten. Verder verwacht Eggink op- en overslag te kunnen verzorgen voor derde partijen. Ook zorgt de tweede locatie voor een verbetering van de opslagbuffermogelijkheden voor de fabriek in Lunteren. ”Wij gaan nadrukkelijk voor groei op eigen kracht”, aldus directeur Eggink.

Het ligt in de bedoeling dat er in Meppel straks het zelfde productenpakket voor de varkens- en pluimveehouderij wordt geproduceerd als in Lunteren. Op korte termijn verwacht Eggink te kunnen starten in Meppel met de productie van speciale voeders voor de varkens en pluimveehouderij. De productie van rundveevoeders blijft uitbesteed bij derden.

Of registreer je om te kunnen reageren.