Home

Nieuws

De Kruif niet geschikt als deskundige in IBR-zaak

Leeuwarden - Professor Aart de Kruif mag niet optreden als deskundige in de IBR-zaak. Dat meldt advocaat Hans de Boer die een proces voert tegen diergeneesmiddelenproducent Bayer, producent van de IBR-markerstof.

De hoogleraar aan de universiteit van Gent had eerder de opdracht gekregen om uit te zoeken of de van de bijsluiter afwijkende werkinstructie voor het verplicht toedienen van de IBR-markerstof aan koeien eind jaren 90 schade tot gevolg had.

De Boer kreeg toestemming van de rechtbank om tussentijds hoger beroep in te stellen tegen de aanstelling van de professor. De Kruif is volgens De Boer niet objectief. De hoogleraar heeft in het verleden al vaker opgetreden als deskundige in de IBR-zaak. Bayer zou de rapporten van de De Kruif gebruikt hebben om haar standpunt te onderbouwen.

Het hof is het ook met De Boer eens dat de procedure veel te ingewikkeld is om door slechts één deskundige te worden bekeken. Daarom gaat het hof op verzoek van de advocaat drie deskundigen benoemen. Ook heeft het hof volgens De Boer toegezegd dat Bayer het veiligheidsdossier van de entstof aan de deskundigen af moet geven. Hierin staat informatie op basis waarvan het IBR-vaccin op de Nederlandse markt is toegelaten.

De rechtszaak die De Boer tegen Bayer voert loopt al sinds 2004. In april 2008 werd al gemeld dat een deskundige de rechters moest gaan adviseren. De Boer verwacht dat halverwege dit jaar bekend is wie als deskundigen mogen aantreden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.