Home

Nieuws 183 x bekeken 4 reacties

D66 eist nu actie Kamp om seizoenarbeiders

Den Haag - D66 eist onmiddellijke actie van minister Henk Kamp (Sociale Zaken). De minister moet wat het Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya betreft per direct ondernemers toestemming geven Oost-Europeanen aan te nemen.

Eerder deze week bleek al dat er in de Tweede Kamer, ook bij coalitiepartijen VVD en CDA, groot verzet is tegen het strengere beleid van Kamp bij het afgeven van werkvergunningen voor bijvoorbeeld Roemeense seizoensarbeiders. Kamp heeft al laten weten niet van plan te zijn het beleid te versoepelen.

Volgende week praat de Kamer over de kwestie. De drie werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland drongen onlangs ook aan op een minder streng beleid, vooral voor de land- en tuinbouw. De coalitiepartijen willen dat Kamp tuinders eenmalig ontziet, als die plotseling met hun oogst in problemen komen door een gebrek aan seizoensarbeiders.

Op initiatief van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) komt er een kort geding tegen Kamp, omdat volgens haar vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant acuut in problemen komen. Zij maken al jaren gebruik van een vaste groep van ongeveer tweeduizend Roemenen.

Volgens Kamp zijn er genoeg mensen om het werk in de land- en tuinbouw te doen, zoals werklozen met een uitkering, Polen en andere Oost-Europeanen die hier al zijn. De minister wil dat uitkeringsinstituut UWV vanaf 1 juli alleen nog in uitzonderingsgevallen vergunningen verstrekt.

D66 vindt dat Kamp onder druk van gedoogpartner PVV ondernemers de nek omdraait. "Met minister Kamp vind ik dat werklozen dit werk ook zouden moeten doen. Maar zolang de minister dit nog niet voor elkaar krijgt, kan hij ondernemers niet dwingen hun oogst te laten verpieteren.''

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het wordt de hoogste tijd dat de Nederlandse werkelozen aan het werk gaan. Jammer voor hen dat ze voor hun geld moeten werken. Je hele leven je hand op houden is toch echt te zot voor woorden. Waarom mag een Nederlandse MAVO -er geen aardbeien plukken en een Romeense academicus wel?? Hoe wil D66 dit rijmen? Laat d eKamer eindelijk eens zijn tanden laten zien in dezen en even de politieke strijdbijl begraven. Het is een nationaal belang dat we de werkelozen aan het werk zetten en dan geen werk dat we bedenken maar eigenlijk een verstopte werkelozen uitkering is.

 • no-profile-image

  kweker

  beste han, heb jij personeel in dienst?

 • no-profile-image

  Niet meer. Maar ik begrijp je probleem volkomen. Maar ik ben van mening dat ons sociale systeem op de kop moet. Wil je alleen maar leuk werk doen dat niet bestaat krijg je een uitkering die de rest van Nederland inclusief de buitenlandse werknemers bij elkaar moet schrapen. Dit kan niet zo door blijven gaan. Wat D66 doet is niet anders dan je als teler of werk weigeraar te paajen om maar op D66 te stemmen. Ze hebben zich nog nooit echt hard gemaakt voor plattelands problemen of het moet al zijn Natuur waarden. Ik hoop wel dat er snel een oplossing komt voor het oogst probleem,want zo kan het niet.

 • no-profile-image

  nederland is zo sociaal dat ze er asociaal van zijn geworden.
  (tegenover de werkenden.)

Of registreer je om te kunnen reageren.