Home

Nieuws 1 reactie

Chinezen irrigeren oppervlakte zeven keer Nederland in Argentinië

Buenos Aires – Het Chinese bedrijf Heilongjiang Beidahuang gaat in de Argentijnse provincie Rio Negro 240.000 hectare onder irrigatie brengen. Dat is bijna zeven keer de oppervlakte van Nederland. Mogelijk wordt het te irrigeren areaal uitgebreid tot 320.000 hectare.

De Chinezen worden partner en bepalen deels de gewaskeuze.

Dat meldt de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar. In Argentinië bestaat kritiek op de deal. De lokale bestuurders verplichten zich tot het bouwen van kantoren, het plaatsen van een proefstation van 3.000 hectare. Daarnaast legt de overheid een zeehaventerrein aan van 5 hectare. De Chinezen investeren 20 tot 100 miljoen dollar.

Volgens de gouverneur Miguel Saiz krijgt de provincie ”een historische kans om een integraal ontwikkelingsproject te formuleren, dat de laatste nog onbebouwde valleien van Latijns-Amerika met een gematigd klimaat in cultuur brengt.”

Volgens tegenstanders bestaat het risico dat de Chinezen eisen dat voornamelijk soja wordt verbouwd. Dat kan leiden tot sojamonoculturen en dus een gebrek aan biodiversiteit.

Eén reactie

  • no-profile-image

    P. Lentjes

    240.000 ha 7 x Nederland?
    volgens mij is dat 40 x 60 km. Dus een stuk minder !!

Of registreer je om te kunnen reageren.