Home

Nieuws

China steekt miljoenen in regensystemen

Beijing – China investeert ruim 100 miljoen euro (1 miljard yuan) in systemen die regenval kunnen beïnvloeden. Het land probeert zo catastrofale misoogsten in de toekomst te kunnen vermijden. Dat meldt staatspersbureau Xinhua. Bert Holtslag, professor meteorologie aan de Wageningen Universiteit, is zeer sceptisch over het programma.

Het programma is erop gericht de productie in belangrijke landbouwregio’s te bevorderen. De graanoogst in het noordoosten van China leek dit jaar ernstige schade op te lopen door aanhoudende droogte. China stuurde raketten met zilveriodide, zouten en calcium chloride de lucht in om de regen in probleemgebieden te laten vallen. Volgens China zelf leidde het programma inderdaad tot meer en vooral vroegere regenval.

Met het geld wordt onder meer drie in China zelf gebouwde vliegtuigen aangeschaft. De vliegtuigen krijgen geavanceerde apparatuur aan boord waarmee de locatie van wolken kan worden opgespoord. Tevens bouwt China met het geld in een gebied aangewezen voor experimenten nieuwe weerstations en een centraal commandocentrum. China noemt de steeds vaker terugkerende droogte in het Noorden een probleem van nationale veiligheid, ook al is het voor 95 procent zelfvoorzienend qua granen.

Holtslag: ”de mens probeert al heel lang het weer met dit soort programma’s te beïnvloeden. De Verenigde Staten hebben met name in de jaren 40 en 50 geëxperimenteerd, ook met het oog om oogsten in communistische landen te treffen. Als je naar wetenschappelijk bewijs kijkt, zijn we echter niet veel verder gekomen sinds de eerste regendans. Er is geen wetenschappelijk bewijs”

China baarde in 2008 opzien door 1.104 raketten de lucht in te schieten om regenval tijdens de Olympische Spelen te voorkomen. Het verbaast Holtslag dat China zo vasthoudend is. ”Kijk, het principe werkt natuurlijk. Als je bepaalde chemicaliën in een wolk brengt, gaat deze wolk zich anders gedragen. Het probleem is de oppervlakte.”

Zelfs met deze 1.104 raketten heb je door de enorme oppervlakte die geraakt moet worden maar zeer beperkt invloed, aldus Holtslag. ”Uiteindelijk moesten de Chinezen toch Olympische evenementen vanwege het weer afblazen. Ik kan me wel voorstellen dat China deze tests doen, niet alleen voor weersonderzoek, maar ook om andere zaken te testen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.