Home

Nieuws 312 x bekeken

China koopt meer landbouwmachines

Beijing – China importeert steeds meer landbouwmachines. Dat blijkt uit cijfers verzameld door de Franse beursorganisatie Comexposium. Nederland is nu de tiende grootste exporteur op China. De Nederlandse omzet aan landbouwmachines die in China worden afgezet, ligt rond de 20 miljoen euro. Japan heeft van de derde landen het grootste marktaandeel in China.

China importeerde in 2009, het laatste land waarvan cijfers zijn gepubliceerd, 1,1 miljoen machines. Dat zijn er 100.000 meer dan een jaar eerder en bijna 400.000 machines meer dan in 2007. Volgens Comexposium groeide de markt in 2009 met opnieuw zo’n 10 procent, maar nu lopen verkopen mogelijk terug doordat oogsten in delen van China zijn tegengevallen.

De Europese Unie (EU) heeft in China een marktaandeel van 41,3 procent. De waarde van de EU-export kwam uit op 460 miljoen euro. Japan en de VS hebben marktaandelen van respectievelijk 21,1 en 20,4 procent. De drie marktaandelen zijn vrij stabiel.

Van de 27 lidstaten van de EU zijn Duitsland en Italië met marktaandelen van respectievelijk 19 en 8,5 procent de grootste leveranciers. Frankrijk heeft een marktaandeel van 2,5 procent. Frankrijk benadert daarmee de Aziatische concurrenten Zuid-Korea en Taiwan.

De overheid van China zet fors in op mechanisatie en verstrekt tegen voordelig tarief financiering. Daar kunnen buitenlandse firma’s niet direct van profiteren omdat de subsidies alleen kunnen worden ingezet voor machines die in het land worden geproduceerd. In 2010 verstrekte de regering circa 150 miljoen euro (1,4 miljard Yuan Renminbi) aan subsidie voor landbouwmachines.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.