Home

Nieuws 210 x bekeken

Cefetra wil met ketenpartners risicomanagement verbeteren

Rotterdam - Cefetra wil met andere schakels in de voedingsketen de voorspelbaarheid van prijzen vergroten.

Rotterdam - Cefetra wil met andere schakels in de voedselketen het prijsrisicomanagement binnen de keten te optimaliseren. Dat zegt Hugo Stam, de bestuursvoorzitter van het Rotterdamse grondstoffenhandelshuis. Cefetra zelf breidde reeds de afdeling marktanalyse uit en wil zichzelf minder kwetsbaar maken door meer soorten grondstoffen in te kopen op meer verschillende markten, aldus Stam.

"Als de transparantie in de keten niet wordt vergroot, wordt het steeds lastiger de risico’s te beheersen. De BV Nederland moet samenwerken", aldus Stam. De risico’s in de grondstoffenhandel zijn de laatste jaren fors toegenomen, en het risico heeft effect op alle schakels. Over het prijsverloop in 2011 kan hij geen uitspraken doen. "Vast staat dat de prijs niet hetzelfde zal blijven en de bandbreedte groter zal worden. Het wordt voor partijen steeds meer een probleem de prijsbewegingen door te vertalen. Het probleem van één schakel wordt uiteindelijk het probleem van de gehele keten. De keten heeft daarom meer coördinatie nodig." De problemen zijn van blijvende aard, aldus Stam.

"De oorzaken liggen in het gebruik van landbouwgewassen voor biobrandstoffen, ondoorzichtelijke geopolitieke spanningen en de onstuitbare opkomst van economieën in het Verre Oosten. Dergelijke ontwikkelingen maken het prijsrisicomanagement steeds complexer. De voedselketen is nu een opeenstapeling van individueel gedragen risico’s. Schakels moeten daarom meer en dieper met elkaar in gesprek."

Cefetra, dat vooral grondstoffen inkoopt ten behoeve van de veevoersector, speelt op verschillende manieren in op de toenemende behoefte aan risicomanagement en de verbetering van de liquiditeit en voorspelbaarheid. "De afdeling marktanalyse is het afgelopen jaar uitgebreid tot vijf personen. Daarnaast wil Cefetra uitbreiden qua geografie maar ook in productgroepen."

Cefetra wil graag uitbreiden in Midden- en Oost-Europa. "Dat kan door overnames, maar ons model biedt ook ruimte voor autonome groei. Het investeren in 'assets' is zeker een reeele mogelijkheid." Nog vorige week maakte Cefetra bekend in de Baltic Grain Terminal (BGT) in het Poolse Gdynia, een samenwerkingsverband tussen Cefetra en ADM, een nieuwe graanopslag te bouwen. Over nieuw aan te boren grondstoffen wil Stam niets kwijt.

Cefetra origineert reeds een breed pakket aan grondstoffen. Vorig jaar al richtte Cefetra zich voor het eerst ook op biomassa die niet voortkomt uit voedselproductie. "Vorig jaar steeg het volume 24 procent tot 18,8 miljoen ton. Dit jaar zal de groei doorzetten, maar het percentage zal duidelijk lager liggen."

In 2010 was Cefetra, met een resultaat na belastingen van euro 21,3 miljoen,een belangrijke winstmaker voor de aandeelhouders. Dit zijn de veevoerconcerns For Farmers (57,7 procent van de aandelen), Rijnvallei (10 procent) en de brede coöperatie en voerbedrijf Agrifirm (32,3 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.