Home

Nieuws 418 x bekeken

Cargill B.V zag winst stijgen en omzet dalen in 2010

Amsterdam - De winst van Cargill B.V is in het gebroken boekjaar 2010 met 31,2 procent gestegen tot 76 miljoen euro. De omzet van Cargill B.V. daalde van 5,2 tot 5 miljard euro. Dat blijkt uit stukken die het bedrijf onlangs deponeerde bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Het bedrijf is niet bereikbaar voor commentaar.

Het gebroken boekjaar van Cargill B.V eindigde op 31 mei 2010. Het bedrijf verhandelt en verwerkt in Nederland mais, oliezaden, oliën, vetten, cacaobonen, chocolade en pluimveevlees. Daarnaast produceert Cargill B.V fruitdranken en wordt een logistiek netwerk over de hele wereld aangestuurd.

De directie noemt de prestaties in een begeleidend schrijven “bevredigend” gezien de “uitdagende werkomgeving.” Met het laatste bedoelt de directie de financiële crisis maar ook een zware concurrentie. Hoewel volumes en marges onder druk staan, aldus de directie, biedt de beweeglijkheid op grondstoffenmarkten goede kansen.

De onderneming is onderdeel van het Amerikaanse Cargill Incorporated, dat hoofdkwartier houdt in Minnetonka, Minnesota. Met meer dan 130.000 werknemers wereldwijd kan Cargill B.V genieten van een uitgebreid netwerk handels- en oogstspecialisten. Alleen ADM, Bunge, Glencore en Louis Dreyfus hebben vergelijkbare faciliteiten.

Cargill B.V kon de winst deels vergroten omdat het moederbedrijf pluimvee- en varkensslachter Seara verkocht aan het Braziliaanse Marfrig Alimentos. Bij de verkoop hoort ook een import- en distriburiekantoor in Amstelveen. De verkoop leverde Cargill B.V 13 miljoen euro op.

Het bedrijf profiteerde ook, zij het minimaal, van de overheveling van de Poolse dochter van premixenbedrijf LNB aan Cargill Polen. Het van oudsher particuliere veevoerbedrijf LNB, bestuurd vanuit het Brabantse Nistelrode, is sinds 2007 onderdeel van Cargill B.V.

Cargill B.V geldt qua omzet als één van de 20 grootste bedrijven in Nederland en heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Zaandam, Bergen op Zoom en Sas van Gent. Cargill B.V is in 1959 opgericht als dochter van Cargill Incorporated.

Cargill Incorporated, nog altijd goeddeels een familiebedrijf, boekte in 2010 een omzet van 108 miljard dollar (76 miljard euro). Daarmee presteerde het brede agriconcern iets minder dan een jaar eerder. De nettowinst daalde 22 procent tot 2,6 miljard dollar (1,8 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.