Home

Nieuws 247 x bekeken

COV roept op tot stop veehandel met Bulgarije en Rusland

Zoetermeer - De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) roept alle veehandels- en veetransportbedrijven op om te stoppen met het vervoeren van levend vee van en naar Rusland en Bulgarije.

Aanleiding voor de oproep zijn de berichten over Mond- en Klauwzeer in Bulgarije en Afrikaanse Varkenspest in Rusland in de omgeving van Moermansk en St. Petersburg. De COV doet verder een beroep op alle bedrijven die contacten onderhouden met deze regio’s om alle veebewegingen vooralsnog te staken. Verder roept de COV bedrijven op om de reinigings- en ontsmettingsprotocollen in acht te nemen, om zo ziekteninsleep te voorkomen.

"We krijgen net iets te veel signalen over besmettelijke dierziektes in deze regio’s en we willen koste wat kost voorkomen dat we hier zo’n ziekte binnenkrijgen", aldus een woordvoerder van de COV. "We kunnen beter een keer te vaak waarschuwen dan te weinig." De woordvoerder wijst er verder op dat Afrikaanse varkenspest al veel langer woedt in de Kauaksus in Zuidelijk Rusland. "We krijgen van het veterinair informatiepunt bovendien signalen over mogelijke problemen in Kaliningrad (Koningsbergen) en in Oekraïne."

Volgens voorzitter Piet Thijsse van de NBHV wordt er al niet meer gereden op Bulgarije. "In de varkens is daar niets gebeurd en kalveren worden daar ook niet vandaan gehaald.: Ook op Rusland gebeurt praktisch niets. "Er zijn hooguit wat fokvaarzen naar Rusland geëxporteerd. Buiten de EU halen we sowieso ook geen kalveren naar Nederland." Thijsse sluit zich overigens aan bij de oproep van de COV, met name ook voor wat betreft de reiniging en ontsmetting van veewagens.

Of registreer je om te kunnen reageren.