Home

Nieuws 204 x bekeken 1 reactie

CDA overweegt parlementair onderzoek Dienst Regelingen

Den Haag - CDA-kamerlid Ger Koopmans overweegt een parlementair onderzoek te laten doen naar Dienst Regelingen. Aanleiding zijn de vele problemen die er zijn bij de dienst. “Eerst waren het de kruisjes, toen de streepjes en nu lijken de stippen weer een probleem”, zegt Koopmans.

Hij spreekt van een chaos bij de dienst. Naast de late uitbetaling van natuurpremies is de dreiging van drie jaar geen premie voor boeren die ‘bewust’ verkeerde oppervlakten hebben doorgegeven de druppel. “Ik overweeg een onderzoek”, aldus de politicus. In maart hebben diverse fracties vragen gesteld over de gang van zaken bij Dienst Regelingen. Daarop moet in mei antwoord komen. “De staatssecretaris heeft aangegeven met verbeteringen te komen. Dat moet echt gebeuren”, aldus Koopmans.

VVD-parlementariër Janneke Snijder wil eerst de antwoorden van op de kamervragen afwachten, voordat ze een eventueel parlementair onderzoek ondersteunt.
Snijder reageert verbouwereerd op de sanctie van drie jaar geen premie voor het verkeerd opgeven van de perceelsomvang. “Ik vind dit schofferen van de agrarische sector. Het kan niet zo zijn dat Dienst Regelingen dit eist, terwijl een groot deel van de boeren nog steeds geen defintieve toewijzing binnen heeft. Deze teksten gaan echt te ver voor een organisatie die zelf de zaken niet op orde heeft”, vindt Snijder. Ook SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt het ongepast. Hij vergeleek de situatie met de bonus van de topman van ING ten tijde van de bankcrisis.

Staatssecretaris Henk Bleker van Economie, Landbouw en Innovatie (ELI) reageert dat er niets mis is met de melding die DR heeft gedaan over de bestaande sanctie. Bleker erkent dat de toon waarmee dit gecommuniceerd is in deze situatie ook bepalend is. “Het is op pagina 16 van een toelichtingsboekje opgenomen en niet prominent gepresenteerd. Als het wel met veel bombarie was gemeld was dat nu wel ongepast geweest”, aldus Bleker.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    De Tweede Kamer controleert DR: De kreupele controleert de lamme.

Of registreer je om te kunnen reageren.