Home

Nieuws 229 x bekeken

Brussel vordert 22,7 miljoen aan landbouwgelden van Nederland

Brussel – Nederland moet 22,7 miljoen euro aan landbouwgelden terugbetalen aan Brussel. Dat heeft de Europese Commissie vrijdagochtend bekendgemaakt.

Het betreft onterecht gesubsidieerde kosten voor de marketing door een producentenorganisatie en het drukken van kwaliteitslabels op verpakkingen. In beide gevallen gaat het om gelden uit de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) voor groente en fruit, die zijn toegekend in de jaren 2006-2008.

Volgens de Commissie mag een producentenorganisatie subsidie aanvragen voor het maken van reclame ten behoeve van de aangesloten bedrijven. In dit specifieke geval hebben die ondernemingen hun eigen marketing ter hand genomen en dat is niet toegestaan. Het drukken van kwaliteitslabels komt evenmin in aanmerking voor Europese steun.

In totaal vordert de Commissie 530 miljoen euro terug van elf lidstaten. Griekenland moet het diepst in de buidel tasten. Het toch al door de economische crisis geteisterde land heeft een rekening van zo’n 260 miljoen euro ontvangen. Een aanzienlijk deel daarvan hangt samen met gebrekkige controles op de perceelsregistratie.

Andere landen met een hoge rekening zijn Spanje (115,7), Roemenië (74,9 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (26 miljoen). Ook bij veel van deze lidstaten hangen de vorderingen samen met problemen met controles op de perceelsregistratie.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie overweegt in beroep te gaan bij het Europese Hof van Justitie tegen het besluit van de Commissie. Een woordvoerder noemt die kans aanzienlijk. Begin volgende week wordt hierover een besluit genomen. De rekening voor de terugvordering wordt niet bij de betrokken bedrijven gelegd, maar betaald door het departement.

Of registreer je om te kunnen reageren.