Home

Nieuws 223 x bekeken

Britse supermarktombudsman weer vertraagd

Londen – Tot ergernis van de National Farmers Union (NFU) heeft de Britse regering de instelling van een ombudsman voor de supermarkten opnieuw op de lange baan geschoven.

Het wordt nu op z’n vroegst de zomer van volgend jaar voordat de wetgeving voor de ombudsman rond zal zijn. “Dat betekent dat boeren blijven lijden onder de oneerlijke praktijken in de productketen,” vreest de NFU.

De Britse regering lanceerde al enige tijd geleden het plan om een ombudsman te benoemen die moet waken over de relaties tussen de grote supermarkten en hun leveranciers. Dat gebeurde na jarenlange klachten van boeren, tuinders en kleine voedingsproducenten over ‘uitknijp’-praktijken door de winkelbedrijven. Nu blijkt echter dat de daadwerkelijke uitvoering van dat plan steeds weer op de lange baan wordt geschoven.

Dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij de NFU. Vice-voorzitter Gwyn Jones: “Het lijkt er opnieuw op dat de woorden over de noodzaak voor een ombudsman niet worden gevolgd door daden. We waren al niet overtuigd dat een wetsvoorstel nodig was en nu lijkt het er op dat die wetgeving pas ver in 2012 afgerond zal zijn. Ondertussen blijven de boeren lijden door het verleggen van de buitengewone risico’s en onverwachte kosten door de supermarkten in de leveringsketen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.