Home

Nieuws 336 x bekeken

Brits fruit goedkoper geworden

Londen – De Britse inflatie is afgelopen maand onverwachts gedaald naar vier procent vergeleken bij 4,4 procent een maand eerder. Het bureau voor de statistiek ONS schrijft dat onder meer toe aan de lagere prijzen voor fruit, brood en graanontbijten.

Fruit is volgens het ONS nu 4,7 procent goedkoper dan een jaar geleden terwijl de broodprijs 2,6 procent lager ligt. Over de hele linie is voeding nu 1,4 procent goedkoper dan vorig jaar rond deze tijd.

Tegelijkertijd is bekend gemaakt dat de Britse winkelverkopen vorige maand op vergelijkbare basis – als nieuwe winkels niet meegeteld worden – 3,5 procent lager lagen dan een maand eerder. Dat is de sterkste maandelijkse daling sinds het British Retail Consortium ruim 15 jaar geleden met de cijferreeks begon. Volgens de winkeliersorganisatie liggen de verkopen van voeding, kleding en boeken nu duidelijk onder het niveau van vorig jaar.

Door deze ontwikkelingen loopt de koers van het pond verder terug. Vanochtend kwam het pond fors onder de 1,13 euro uit, het laagste niveau in enkele maanden tijd. Op de valutamarkt wordt er rekening mee gehouden dat het pond verder kan dalen omdat de Bank of England, in tegenstelling tot de ECB, het rentepeil naar verwachting voorlopig nog niet zal optrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.