Home

Nieuws 180 x bekeken

Brazilië hekelt lage waarde van Amerikaanse dollar en Chinese Yuan

Brasilia - De waarde van de Chinese en Amerikaanse munt wordt bewust laag gehouden, wat tegen internationale handelsafspraken is.

De export van landbouwproducten door Brazilië, Australië en Argentinië loopt daardoor schade op. Dat zei de Braziliaanse president Dilma Roussef bij een bezoek aan China. Of Brazilië actie zal nemen binnen de WTO wilde Roussef niet zeggen. De VS houdt volgens Brazilië de waarde van de dollar laag door "excessief los monetair beleid", wat zoveel betekent als dat de VS ondanks economisch herstel de rente op een zeer laag niveau houdt.

In het geval van China wordt de waarde laag gehouden door officieel beleid. China heeft grote buitenlandse financiële reserves en speelt daarmee om de waarde van de Yuan te controleren. Ook de VS en de EU bekritiseren China vanwege dit beleid.

Brazilië kan zelf de rente niet zomaar verlagen omdat de inflatie relatief hoog is. De rente staat vanwege de hoge inflatie reeds op 11,75 procent, en ruimte voor verdere verhoging is er dus ook niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.