Home

Nieuws

Brazilië en Verenigd Koninkrijk willen actie tegen beweeglijke markten

Brasilia – Brazilië en het Verenigd Koninkrijk roepen in een gezamenlijke verklaring de G20 van machtigste economieën op maatregelen te nemen tegen beweeglijke voedselprijzen.

De wil om beweeglijke grondstofmarkten aan te pakken lijkt daardoor te groeien. Eerder deze week richtten Frankrijk en Rusland een werkgroep op waarin naar oplossingen tegen te beweeglijke markten wordt gezocht.

De afgelopen dagen bezocht de Engelse minister van milieuzaken, Caroline Spelman, Brazilië. Het land heeft 19 procent van het wereldwijde landbouwareaal en 33 procent van het tropisch regenwoud.

Volgens Spelman hebben in Brazilië maar vooral Afrika veel armen te lijden onder oplopende prijzen voor voeding. Tegelijk pleit ze voor meer mogelijkheden op de wereldmarkt voor kleinschalig werkende boeren. Voor dat laatste zou een nieuw wereldhandelsverdrag nodig zijn.

In de verklaring roepen beide landen op tot het beëindigen van exportbeperkende maatregelen door bijvoorbeeld Rusland en Oekraïne. Frankrijk riep hiertoe eveneens op, maar Rusland is tegen. Spelman sprak vrijdag met de Franse minister van landbouw, Bruno Le Maire.

Of registreer je om te kunnen reageren.