Home

Nieuws

Boerenprotest tegen goedkope maaltijd bij Ikea

Zaventem - Belgische boeren en horeca-ondernemers hebben bij de meubelgigant Ikea geprotesteerd tegen de lage prijs (€ 2,50) voor een bord frites met een steak.

Volgens het Belgische land- en tuinbouwmedium Vilt kwamen ongeveer 200 mensen af op de actie, waarbij de boeren en de horeca-ondernemers gratis meubels uitdeelden. De 'klanten' kregen een miniatuur-meubel mee.
De Belgische Boerenbond en de Federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen vinden het niet acceptabel dat voedsel tegen zo'n lage prijs wordt verkocht. "Het stunten met voedsel is onaanvaardbaar want voedsel wordt zo gebanaliseerd. Bovendien getuigen deze praktijken van een totaal gebrek aan respect voor het werk van onze boeren en voor onze producten", aldus Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche.
De boerenbond en de horeca-organisatie kozen er bewust voor geen echte meubels weg te geven, legde Vanthemsche uit: "Wij hebben teveel respect voor de mensen die ze bedacht en gemaakt hebben. De actie van Ikea is verwerpelijk. Het is een aanfluiting van correcte en duurzame praktijken. Ikea cultiveert graag een imago van duurzaamheid, maar zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak hebben zij totaal geen respect voor het werk en de producten van de boer. De hypocrisie van de meubelwinkel is grenzeloos."
Woordvoerder Nele Bouchier van Ikea legt uit dat de actie slechts geldt op zes koopzondagen. Volgens haar werd er een normale prijs betaald aan de leveranciers. "Het enige verschil is dat wij geen winstmarge nemen op dit menu. Wij geven de winst aan onze klanten, daar kan je toch niets op tegen hebben."

Of registreer je om te kunnen reageren.