Home

Nieuws

Boerderijen De Horsten geen monumenten

Wassenaar - Het gemeentebestuur van Wassenaar heeft besloten dat drie boerderijen op het koninklijk landgoed De Horsten niet in aanmerking komen voor de status van 'gemeentelijk monument'.

Dat blijkt zaterdag uit een brief die het Cuypersgenootschap, dat om die aanwijzing had gevraagd, van het college heeft ontvangen.

De koninklijke familie wil graag twee naoorlogse boerderijen op De Horsten laten slopen om de financiële exploitatie van het landgoed rond te krijgen. Op de vrijgekomen plekken kunnen geïnteresseerde partijen nieuwe woningen neerzetten die erfpachtinkomsten moeten genereren. De plannen voor de sloop stuitten echter op verzet van onder meer het Cuypersgenootschap, dat meent dat de boerderijen een bijzondere cultuurhistorische waarde hebben.

Het is de tweede keer dat Wassenaar besluit om de panden niet op de monumentenlijst te zetten. Het eerste besluit werd teruggedraaid nadat de gemeente had geconstateerd dat er fouten waren gemaakt in de besluitvorming. De nieuwe procedure is nog niet afgerond. Maar het Cuypersgenootschap, dat ijvert voor het behoud van cultuurhistorisch erfgoed, wilde daar niet op wachten en dwong de gemeente via een ingebrekestelling sneller een uitspraak te doen.

,,Wij hadden hier liever in een latere en bredere context over geoordeeld'', schrijft het college. Burgemeester Jan Hoekema noemt de dwang die de organisatie heeft uitgeoefend om nu een besluit te nemen ,,geenszins redelijk''. Het Cuypersgenootschap laat zaterdag weten te overwegen naar de rechter te stappen om beroep aan te tekenen tegen het besluit van de gemeente Wassenaar.

Koningin Beatrix, eigenaar van De Horsten, wacht vooralsnog het nieuwe monumentenbeleid van de gemeente Wassenaar af, zo laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten. ,,Dan komen de sloopaanvragen opnieuw aan de orde.'' De gemeente neemt het monumentenbeleid onder de loep na de fouten in de besluitvorming.

De Oranjes lijden jaarlijks verlies op de exploitatie van het landgoed, waar prins Willem-Alexander en zijn gezin een villa bewonen. Prinses Margarita en haar echtgenoot Tjalling ten Cate willen een rentmeesterswoning op het landgoed betrekken en prins Floris wil met zijn gezin intrek nemen in een monumentale boerderij aan de kant van Voorschoten. Ook prins Pieter-Christiaan overweegt met zijn gezin naar De Horsten te verhuizen.

Het landgoed is sinds 1845 in bezit van de Oranjes. Een groot deel van het natuurgebied is opengesteld voor het publiek.


Of registreer je om te kunnen reageren.