Home

Nieuws 3 reacties

'Boer niet bashen, maar consument verleiden'

Den Haag – ’Je moet de boer niet bashen, maar de consument verleiden.’ Dat is volgens Albert Jan Maat de kunst in de discussie over dierenwelzijn.

De voorzitter van LTO Nederland zegt dat maandag in een interview in De Volkskrant. Hij verwijst in zijn uitspraak naar een vergelijking die Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) maakt tussen een koe en een Hummer.

Zo zei Thieme enkele jaren gelden dat een koe schadelijker is voor het milieu dan een Hummer. "Het is compleet fout gelopen", aldus Maat. "De boeren worden hard getroffen door de onwaarheden van de Partij voor de Dieren. Hoe bedenk je dat je beter een Hummer kunt rijden dan een koe kunt houden? En dan niet erbij vertellen dat een Hummer ook uitstoot heeft. En niet erbij vertellen dat zo'n koe veel gras eet en het landschap bijhoudt. Dat grieft veel boeren geweldig."

"Als wij geen adequaat antwoord geven op dergelijke demagogie", vervolgt de onlangs herverkozen voorzitter van de land- en tuinbouworganisatie, "dan nemen mensen nog wel je product af, maar leidt het tot cynisme bij de consument en tot een gebrek aan zelfvertrouwen in de sector."

"De kunst is de discussie wel te benutten. Wakker Dier beseft nu dat je de boer niet moet bashen, maar de consument moet verleiden: dat is de enige manier", zegt Maat. Met het blijven inbeuken (bashen) op boeren, ging volgens hem het beeld ontstaan dat de agrarische sector niets is.

In het debat zit volgens de boerenvoormaan een geweldige kans. "We hebben geen gebied in West-Europea waar zoveel aandacht wordt besteed aan dierenwelzijn. Het is te gek voor woorden als we dat niet aan de markt duidelijk kunnen maken. Dat is de uitdaging waar we de komende jaren voor staan en daar hebben we al stappen in gezet.""

Het initiatiefwetsvoorstel van de PvdD tegen onverdoofd ritueel slachten, valt bepaald niet goed bij boeren, zegt Maat. "Het leidt ertoe dat ritueel geslachte producten uit het buitenland komen. Wil je dat, of wil je het ritueel slachten op zo'n manier doen dat je de kwesties rond dierenwelzijn op een andere manier oplost?", aldus Maat. Met het blijven inbeuken (bashen) op boeren, ging het beeld ontstaan dat de boerensector niets is, aldus de boerenvoorman.

Maat denkt dat de agrarische sector het debat over de omgang met dieren uiteindelijk gaat winnen. "En dat betekent voor ons dat de balans terugkomt tussen het natuurlijk gedrag van dieren, hun ruimte en hun gezondheid."

Foto

agd.media

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Het zou goed zijn om te achterhalen wat de uiteindelijke beweegredenen van de zgn. Dieren vrienden is. is het daadwerkelijk de liefde voor het dier of is het het uitdragen van hun Anti vlees Geloof of zit er nog meer achter.Zijn een nieuw soort dictatoren, die hun wil opleggen aan de bevolking ongeacht de kosten die dit met zich mee brengt voor de maatschappij en tevens ons allemaal aan het vegetarisse voedsel willen hebben geproduceerd door hun clean? Zolang Maat dit niet weet zal het moeilijk discussieren worden met deze groep, die via de politieke angst meer macht heeft dan hen getalsmatig toekomt.

  • no-profile-image

    Jan Maat je kunt het ook anders benaderen, namelijk: De consument verleiden begint met het weten wie de consument is en wie je vijand. Je vijand kun je gaan bestrijden. Zorg er voor dat je tegenstander zichzelf ongeloofwaardig maakt.

  • no-profile-image

    Nou meneer Maat, voeg de daad bij het woord zou ik zo zeggen!

Of registreer je om te kunnen reageren.