Home

Nieuws 358 x bekeken

Bleker wil verbod carbendazim

Den Haag – Nederland wil een Europees verbod op het gebruik van de stof carbendazim in gewasbeschermingsmiddelen.

Over twee weken zal de Europese Commissie tijdens de raad van landbouwministers in Luxemburg een voorstel presenteren om de toelating van carbendazim met 3,5 jaar te verlengen. De stof wordt gebruikt als fungicide.

Volgens staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) zijn er ’nog steeds onopgeloste risico’s op het gebied van blootstelling van de consument en toepasser’. Ook worden er al jaren te hoge concentraties van carbendazim in het oppervlakte water gemeten. Milieu-organisaties zouden een verbod dan ook toejuichen.

Of dat er daadwerkelijk zal komen, is nog onzeker. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen en Portugal zouden de voorgestelde verlenging steunen. Indien de stemmen staken, heeft de Europese Commissie het recht de stof op eigen gezag toe te laten.

Of registreer je om te kunnen reageren.