Home

Nieuws 248 x bekeken

Bleker wil harde aanpak Almeloos veetransportbedrijf

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) heeft een harde aanpak beloofd van het Almelose veetransportbedrijf Keus & Mollink. Hij reageert hiermee op een rapport van de dierenorganisaties Eyes on animals en de Zwitserse Tierschutzbund.

Die hebben onlangs een aantal veetransporten gecontroleerd toen die ruim vier dagen moesten wachten voor de Bulgaars-Turkse grens. Daar was een lange wachttijd ontstaan.

In een vrachtwagen van Keus & Mollink was de situatie volgens de dierenorganisaties schrijnend. In de vrachtauto zaten jonge Hongaarse stieren op weg naar Turkije. Die dieren hadden geen droog stro meer aan boord en op de onderste laag was er geen drinkwater beschikbaar. Eén stier was al doodgegaan.

Een aantal Duitse veewagens met vaarzen aan boord bleek echter goed uitgerust voor de omstandigheden ter plekke. Er was voldoende drinkwater, voer en stro aan boord. Een aantal Litouwse transporten met vee bleek de zaken ook minder goed voor elkaar te hebben. Er was te weinig drinkwater, geen droge plek meer aan boord voor de dieren om op te liggen en te weinig ruimte. Blijkens gepubliceerde foto's, zaten schapen enkalveren ook vrijwel klem tussen de verschillende dekken.

Volgens Eyes on Animals is het transportbedrijf uit Almelo een oude bekende. Twee jaar geleden werd ook als eens een wagen aangehouden zonder de wettelijke voorzieningen aan boord en dat was toen al niet de eerste keer. Bij Keus en & Mollink was niemand in staat een reactie te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.