Home

Nieuws 164 x bekeken

Bleker trekt handen af van toekomst Stichting Landschapsbeheer

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker van natuur schuift de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de provinciale stichtingen Landschapsbeheer volledig af aan de provincies.

Dat blijkt uit antwoorden op kamervragen van Henk van Gerven van de SP. Van Gerven maakt zich zorgen over het voortbestaan van de provinciale takken van Landschapsbeheer Nederland. De provincie Zeeland heeft al aangegeven dat Landschapsbeheer Zeeland na 2011 geen subsidie meer krijgt door de voorgenomen rijksbezuinigingen.

"Ik ben in gesprek met de provincies over decentralisatie van het natuur- en landschapsbeleid. Na afronding van het traject is het aan de provincies om te bepalen of en hoeveel subsidie zij blijven verstrekken aan de stichtingen Landschapsbeheer", zegt Bleker. Volgens stichting Landschapsbeheer Nederland maken jaarlijks ongeveer 10.000 boeren gebruik van de diensten van landschapsbeheer. In 2009 ging het om ongeveer 824.000 vrijwilligersuren.

De staatssecretaris is er van overtuigd dat de regio samen met de grondeigenaren goed in staat zijn om het landschap te onderhouden. De financiering hiervan kan volgens Bleker onder andere voortkomen uit private financiering via streekrekeningen en landschapsfondsen. "Het Europese landbouwbeleid na 2013 biedt in principe goede mogelijkheden om boeren via doelgerichte betalingen te vergoeden voor het uitvoeren van maatregelen, onder andere voor het landschap", aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.