Home

Nieuws 168 x bekeken

Bleker: onaanvaardbaar dierenleed bij onbedwelmde slacht

Den Haag – Het niet verdoven van dieren voor de slacht brengt extra en onaanvaardbaar leed met zich mee. Dat vindt staatssecretaris Henk Bleker (landbouw).

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer over het voorstel van de PvdD voor een verbod op onbedwelmd ritueel slachten. In de aanloop naar het overleg hebben joodse en islamitische organisaties betoogd dat het achterwege laten van een verdoving niet tot extra pijn leidt, zoals Marianne Thieme beweert. Bleker is het daar niet mee eens.

”De initiatiefneemster heeft haar feitelijke analyse op overtuigende wijze gepresenteerd”, zei hij in antwoord op vragen van de Kamer. ”Ik ben de discussie over extra leed voorbij. Dat is voldoende plausibel vast te stellen.” Hij benadrukte dat hij hiermee geen oordeel over het wetsvoorstel geeft.

Vorige week werd bekend dat de PvdA het wetsvoorstel steunt, waardoor hiervoor een meerderheid is ontstaan. Ook PVV, Groenlinks, D66, SP en - sinds woensdag de VVD - zijn voor een verbod. CDA, Christenunie en SGP vinden dit echter een te grote aantasting van de godsdienstvrijheid.

Het overleg is nog niet afgerond. Op verzoek van de tegenstanders wordt in mei eerst nog een hoorzitting met religieuze vertegenwoordigers en wetenschappers gehouden. In Nederland worden jaarlijks tussen de 370.000 en 1,1 miljoen dieren onbedwelmd geslacht. Met verdoving vinden zo’n 500 miljoen dieren hun einde in het slachthuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.