Home

Nieuws 2 reacties

Bleker: landbouwbeleid vraagt meer argumentatie dan voorheen

Den Haag - Het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) vraagt nu meer argumentatie en legitimatie dan tien tot twintig jaar geleden.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw bij een symposium over het nieuwe Europese landbouwbeleid in Den Haag. De Nederlandse landbouw krijgt 1 miljard euro. In Europa wordt 40 miljard euro uitgetrokken voor de agrarische sector. "Als we het beleid houden zoals het is en het geld eerlijk verdelen onder de ondernemers, werken we nu aan het laatste GLB. Dan stopt het", zegt Bleker. Hij doelt op het maatschappelijke draagvlak dat nodig is voor steun aan de landbouw.

Bleker vindt dat de Europese gelden een stimulans moeten zijn voor boeren om te innoveren op het gebied van milieu, dierenwelzijn, natuur of duurzaamheid. "Je moet boeren stimuleren om te innoveren naar de landbouw zoals je die in 2025 wilt zien. We moeten zo weinig mogelijk geld benutten aan boeren die willen blijven boeren volgens de normen van 2010."

Wel vindt Bleker dat er een overgangsregeling moet komen voor groepen die dat nodig hebben. "De zetmeelaardappelteelt en de kalverhouderij zijn bijvoorbeeld sectoren die gevoelig liggen. Maar dit moet geen reden zijn om de omschakeling geleidelijk door te voeren. Voor probleemgevallen moeten we maatwerk leveren", vindt Bleker.

Voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep varkenshouderij van LTO benadrukt dat de sector niet zonder overheidssteun kan innoveren. "We moeten hierbij niet per sector kijken, maar naar ondernemers. We kunnen niet wachten tot de laatste varkenshouder ook mee wil." Ook Siemjan Schenk van de vakgroep rundveehouderij ziet de noodzaak van innovatie. "Over tien jaar moet de buurvrouw blij zijn dat ze naast mij woont en de consument moet blij zijn dat ze onze producten kunnen kopen. Anders hebben we het niet goed gedaan."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Als we straks op het punt zijn aangeland dat het voedsel onbetaalbaar is geworden, heb je vanzelf een buurvrouw die graag naast je woont en zal de consument ook blij zijn met onze producten (voor zover ze er nog zijn).

  • no-profile-image

    heerlijk toch dat mensen zo naief praten kunnen over landbouwpolitiek. Ik vind dat landbouwpolitiek niet over subsidie hoeft te gaan. Investeren in landbouwstructuur en goede prijzen. We hebben dan de komende jaren een inflatie van 4% en het graan gaat dan tussen de 40 en 50 cent kosten plus inflatie.

    De bevolking zal dan slechts 1 keer per 2 jaar op vakantie gaan, ipv 2 keer per jaar.

    Dit geldt dan ook voor boeren......

Of registreer je om te kunnen reageren.