Home

Nieuws

Bijzondere Fritillaria’s in de keuringszaal

Lisse – In de keuringszaal bij de CNB in Lisse zijn deze week flink wat soorten en cultivars van Fritillaria te zien.

Sommige van enorme omvang, andere klein en fragiel. Erg bijzonder is de door de combinatie Schilder-Nijssen ingebrachte Fritillaria aureomarginata (foto).

Een product dat in ongeveer 1600 werd ontdekt en op dit moment nog vrij beperkt voorhanden is. Nijssen zegt dat wordt gewerkt aan het vermeerderen om aanbod te kunnen realiseren. “Maar dat gaat moeizaam, mede omdat er maar heel moeilijk goede groeipunten uit de bol te snijden zijn.”

Minstens zo attractief is de eeuw jongeren (circa 1700) Fritillaria argenteovariegata. Hoog opklimmend en een fel oranje bloementros die evenals de vorige besproken Fritillaria al in knopstadium aantrekkelijk is. Genoemde combinatie showt tevens Fritillaria persica met zeer donkere klokvormige bloemen op ferme stelen.

Fritillaria’s ook in de inzending van VOF De Keizerskroon die een flink sortiment fraaie nieuwe cultivars showt en van Kwekerij De Schüllhorn die onder andere de grootbloemige, mooi donker gestreepte Fr. crass Kurdica toont, alsook de geelbruine Fr. reuteri.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.