Home

Nieuws 504 x bekeken 2 reacties

Bijna 11.000 handtekeningen tegen muskusrattenbestrijding

Hilversum - De Dierenbescherming, Bont voor Dieren en De Faunabescherming hebben 10.678 handtekeningen opgehaald tegen het doden van muskusratten.

Dat heeft directeur van de Dierenbescherming Frank Dales namens de drie organisaties zondag in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels bekendgemaakt. De petitie met de handtekeningen is in het programma aan de Unie van Waterschappen aangeboden.

De online petitie werd gestart ter ondersteuning van de wens van de dierenorganisaties een proef op te zetten om alternatieven voor muskusrattenbestrijding te onderzoeken. Inmiddels is die wens vervuld en zijn de organisaties gevraagd om te helpen bij de voorbereidingen van een veldproef.

"We moeten nog wel kijken naar de inhoud van zo'n proef. De Waterschappen willen onderzoeken hoeveel muskusratten en schade er zal zijn bij het niet bestrijden van de dieren, maar wij willen tegelijkertijd kijken naar welke alternatieven in zo'n situatie schade kunnen voorkomen.", aldus Dales.

De noodzaak van het doden van muskusratten om schade aan dijken en oevers te voorkomen is nooit wetenschappelijk bewezen. Zo staat niet vast dat er een relatie is tussen het aantal muskusratten en de hoeveelheid schade. Ook bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de aanname dat het stoppen met doden van muskusratten zou leiden tot een explosieve groei van het aantal muskusratten. Naast het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van het nut van muskusrattenbestrijding, zijn de kosten ook nog eens erg hoog: 34 miljoen euro per jaar.

agd.media

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als de handtekeningzetters hiermee meteen aangeven de extra schade en kosten te zullen vergoeden, wanneer er met de huidige bestrijding gestopt wordt, dan zou je hun wens als proef uit kunnen proberen.
  Maar ik denk dat de dierenbescherming e.d. nooit zoveel handtekeningen opgehaald zou hebben als bovenstaande gevraagd zou worden.

 • no-profile-image

  Jan28

  Als iets een bedreigde diersoort is mag het niet bejaagd worden omdat de populatie dan gevaar loopt, en als iets géén bedreigde diersoort is (o.a. de muskusrat) mag het niet bejaagd worden omdat het zielig is. Volgens mij is met name dat 'zielig' de grootste drijfveer om bejaging van deze dieren te voorkomen. Dit lijken de dierenbeschermers bóven de veiligheid voor de mens stellen. De laatste jaren vinden er immers vele botsingen plaats tussen auto's en bijvoorbeeld wilde zwijnen en damherten. Ook de populaties van deze dieren zijn in bepaalde gebieden te groot maar mogen niet bejaagd worden vanwege 'zielig'. In een dichtbevolkt cultuurlandschap, als waar Nederland grotendeels uit bestaat, kan je gewoon niet meer zonder bejaging of een andere niet-natuurlijke regulering van het (grote) wild. En daar hoort de muskusrat ook bij.

  Maar goed, nu willen ze een veldproef opzetten om te kijken in hoeverre de muskusrat schade aanricht en om te onderzoeken hoe hard de populatie groeit als de muskusratten niet meer gevangen worden. Vraag ik mij af waarom ze niet in het grensgebied van Drenthe, Overijssel en Duitsland gaan kijken? In Duitsland worden ze immers niet gevangen en kunnen ze meteen de verschillen zien. En kunnen ze ook zien of die verschillen dan beangstigend zijn. Ik denk dat je dan een beter beeld hebt dan in een relatief kleinschalige veldproef.

Of registreer je om te kunnen reageren.