Home

Nieuws 172 x bekeken

Bietenprobleem kost Brits bedrijf 22,5 miljoen

Londen – Associated British Foods (ABF) schat dat de grote oogstproblemen bij dochterbedrijf British Sugar uiteindelijk tot een schadepost van zo’n 22,5 miljoen euro zal lijden.

Door de hoge temperaturen in januari na de strenge vorst een maand eerder is uiteindelijk 14 procent van de Britse bietenoogst verloren gegaan. De schade loopt verder op doordat British Sugar suiker moet inkopen tegen de sterk opgelopen prijzen op de wereldmarkt.

ABF meldt verder dat de bietenoogst in Spanje goed lijkt te verlopen. Aan de andere kant draait de Zuid-Afrikaanse suikerdochter Illovo door ongunstige weersomstandigheden slechter dan verwacht. Illovo komt tot nu toe aan 1,6 miljoen ton suiker, iets minder dan in het voorafgaande seizoen. In China leidden de recordprijzen tot een sterke toename van de winst op suiker. ABF tekent daarbij aan dat China dit jaar lijkt af te stevenen op een suikertekort waardoor de prijzen op een hoog niveau zullen blijven.

In andere divisies, die onder meer brood fabriceren, heeft het Britse voedingsbedrijf veel last van de hoge grondstoffenprijzen. Verwacht wordt dat de marges de rest van het jaar onder druk zullen blijven. Datzelfde geldt voor Primark, het dochterbedrijf dat winkels voor goedkope kleding exploiteert en dat daarbij last heeft van de sterk gestegen inkoopkosten voor katoen. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.